مطالب خواندنی

دندان

دندان ساختارهایی سفیدرنگ در درون فک یا دهان بسیاری از مهره‌داران می‌باشند که برای خوردن و جویدن و قطعه‌قطعه کردن غذا به کار می‌روند.دندان‌ها از استخوان ساخته نشده‌اند، بلکه ازبافت‌هایی با درجه سختی‌های متفاوت تشکیل شده‌اند.انسان دارای ۲۰ دندان اولیه و ۳۲ دندان همیشگی می‌باشد.همچنین در انسانها، دندان نقش بسیار مهمی در تکلم و ادای صحیح کلمات و همچنين زيبايي صورت ایفا می‌کند.یک فرد برای آن‌که دندان‌های سالمی داشته باشد باید در شبانه روز حداقل ۲ بار مسواک بزند.

dandan

ساختمان دندان از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده‌است.بخش‌هایی از دندان دیده‌می‌شوند و بخش‌هایی از آن‌هم زیر لثه قرار دارند.قسمت دیده‌شدنی دندان را تاج دندان می‌نامند.تاج دندان از مینای دندان پوشیده شده‌است که ماده سخت و براقی است.در زیز مینا، عاج دندان وجود دارد که از ماده‌ای استخوان‌مانند تشکیل شده‌است.عاج بیشترین قسمت دندان را تشکیل می‌دهد.عاج از مغز دندان نگهداری می‌کند.مغز دندان جایی است که عصب دندان وجود دارد.ریشه پایین‌ترین و آخرین قسمت دندان است که کاملاً داخل لثه و آرواره قرار دارد.بین لثه، قسمتی استخوانی به نام ساروج وجود دارد که در واقع مثل چسب طبیعی بدن بوده و دندان را محکم به استخوان آرواره چسبانده‌است.

 

 

 


پوسیدگی دندانی شایع ترین بیماری جهان

مشاور وزیر بهداشت در بخش دندان‌پزشکی گفت: بیشترین مراجعه بیماری در سطح جهان مربوط به بیماری‌های مؤثر در سلامت دهان و دندان، به ویژه پوسیدگی‌ها و بیماری‌های انساج‌ نگه‌دارنده دندان است.

dental

دکتر عبدالحمید سترسی محدود و بهای زیاد خدمات مربوط به حفظ سلامت دهان و دندان و کم‌توجهی افراد به بالا بردن سطح سلامت در تأمین منابع سبب شده است که با وجود تلاش‌های زیاد از درصد بالای بیماری‌های دهان و دندان در دنیا کاسته نشود.

وی در ادامه گفت: در سیاست‌های سازمان جهانی بهداشت در زمینه سلامت و بهداشت دهان و دندان تا سال ۲۰۲۰ میلادی، سلامت دهان و دندان جزو لاینفک و ضروری سلامت افراد جامعه و عاملی تعیین‌کننده در کیفیت زندگی انسان‌ها محسوب می‌شود، هم‌چنین حفظ سلامت دهان و دندان، بروز مرگ‌ومیر‌های ناگهانی را کاهش می‌دهدظفرمند تصریح کرد:

 

 

 

 


سيگار و سلامتي دهان و دندان

درپی توافق موسسه اطلاع رسانی دندانپزشکی، مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات و انجمن دندانپزشکان عمومی ایران، به سازمان بهداشت جهانی پیشنهاد شد شعار جهانی سال ۲۰۱۳ تحت عنوان سیگار و سلامتی دهان و دندان تعیین گردد.

۱- اثرات سیگار و مواد دخانی، بلافاصله پس از مصرف، در محیط دهان و برروی دندان ها قابل مشاهده و نیاز به هیچ گونه وسایل مرتبط با تکنولوژی نظیر رادیوگرافی ندارد. این علائم شامل تغییر رنگ دندان ها، بوی بد دهان، ضایعات و زخم های محیط دهان، تغییر حس چشایی، زبان سیاه و موارد تغییر لثه و کام است.

dandan

۲- در طی مطالعات ۲۰ سال گذشته در دنیا، محیط های دندانپزشکی بهترین مکان بای ایجاد تمایل به ترک در افراد سیگاری است و دندانپزشکان نقش موثری را ایفا می نمایند.

۳- سرطان دهان در طی ۱۰ سال گذشته به صورت چشمگیری پیشرفت داشته است. اینگونه سرطان چنانچه در مراحل اولیه تشخیص داده شود به راحتی قابل پیشگیری ایت.

۴- سیگار مهمترین عامل بروز سرطان دهان است.

 

 


تاثير لثه ها بر لبخند شما

آیا می دانید لثه های شما چه تاثیری بر لبخند شما می گذارد ؟ آیا لثه هم مهم است یا اینکه فقط شکل دندان های موثر می باشد و …

اگر دندان ها را مانند تابلویی زیبا فرض کنیم ، لثه ها را می توان قاب آن در نظر گرفت. چنان چه لثه ها و بافت نگهدارنده دندان ها دچار بیماری شوند ، زیبایی لبخند را به شدت تحت تاثیر قرار می دهند.

 

لثه های طبیعی و سالم به رنگ صورتی و از لحاظ قوام ، سفت و بدون خونریزی هستند. بیماری لثه ای به صورت سرخی ، تورم ، خونریزی لثه و لقی دندان مشاهده می شود. عوامل بوجود آورنده بیماری های لثه ای عمدتا عدم رعایت بهداشت و در برخی موارد ، عوامل ارثی و بیماری های عمومی می باشند.

● درمان بیماری های لثه ای

در صورتی که لثه ها و نسوج نگه دارند اطراف دندان ها دچار بیماری شوند ، باید به متخصصین لثه مراجعه کرد. نخستین مرحله درمان ، جرم گیری و آموزش بهداشت است. چنان چه این کار به نحو صحیح انجام شود و خود بیمار دستورات بهداشتی شامل استفاده مرتب از مسواک ، نخ دندان و دهان شویه های ضد باکتری را رعایت نماید ، شاید در برخی موارد نیاز به درمان های پیشرفته تر نباشد.

ولی اگر بنا به تشخیص متخصصین لثه نیاز به جراحی باشد ، این کار باید حتما انجام بگیرد تا از لقی و از دست رفتن دندان ها جلوگیری شود. عموما پس از جراحی لثه ، طول دندان ها بلندتر به نظر می رسد و فواصل انها کمی باز میشود که می توان این فواصل را با کامپازیت پر کرد و ظاهر خوشایند تری به دندان ها بخشید.

 

 


صحيح مسواك زدن

مسواک زدن صحیح از ارکان اصلی مقوله ی بهداشت دهان و دندان است. کمتر کسی را می توان یافت که در طی شبانه روز مسواک نزند، ولی چیزی که کمتر به آن توجه می شود، نحوه صحیح مسواک زدن می باشد، طوری که در اکثر موارد مسواک زدن با مسواک نزدن زیاد تفاوتی نمی کند.

یادگیری مسواک زدن صحیح، کمک شایانی در امر بهداشت دهان و دندان خواهد داشت، هر چند که آموزش صحیح مسواک زدن حضوری بهتر است.

اگر هدف اصلی از مسواک زدن را بدانیم، تاثیر مهمی در عملکرد ما خواهد گذاشت.

مسواک زدن وقتی کامل خواهد شد که سطح زبان و بین دندان و لثه را نیز تمیز کنیم.

پس به طور کلی سه نوع مواد است که در شیارهای هر دندان، بین دندان ها و بین دندان ها و لثه رسوب می کنند :

۱- مواد غذایی که در طی روز مصرف می شود.

۲- پروتئین های بزاق و موادی که در طی شبانه روز براثر تجزیه مواد غذایی توسط آنزیم ها و میکروب های موجود در دهان بوجود می آید.

۳- میکروب هایی که به طور طبیعی در محیط دهان وجود دارند.

هدف اصلی از مسواک زدن پاک کردن کلیه این مواد از سطوح مختلف دندانی است.

روش مسواک زدن :

قبل از شروع مسواک زدن باید از تمیز و سالم بودن مسواک خود مطمئن باشیم. به مقدار کافی خمیر دندان روی مسواک می گذاریم. سپس دهان را با آب خیس می کنیم تا خمیر دندان خوب کف کند.

۱- اول از سطح جونده ی دندان ها شروع می کنیم که با حرکت رفت و برگشت روی سطح جونده، خمیر دندان به خوبی کف می کند و شیارهای موجود بر روی دندان تمیز می شوند. سطوح جونده در هر فک، در دو ردیف سمت چپ و راست قرار دارد که از یک سمت در فک پایین شروع کرده و به سمت دیگر می رویم. سپس همینطور برای فک بالا اقدام می کنیم. تمیز کردن سطوح جونده مشکل خاصی ندارد و اگر دقت شود و وقت کافی گذاشته شود به خوبی تمیز می شود.

۲- سپس می رویم سراغ بین دندان ها که این کار بدون استفاده از کمک نخ دندان امکان پذیر نیست.

۳- بعد از تمیز شدن بین دندان ها، می رویم سراغ مجاورت دندان با لثه که به نظر من مهم ترین قسمت آموزش مسواک زدن، نحوه ی تمیز کردن این ناحیه است. در حالیکه مردم اکثرا به این قسمت کمتر توجه می کنند و مشکل اصلی در رعایت بهداشت هم در تمیز کردن این ناحیه می باشد. لذا این بخش را همراه با تصاویر و دقیق تر توضیح می دهم.

به تصویر بالا دقت کنید. حاشیه بین لثه و دندان طوری است که شکل آناتومیکی آن فضاهای متعددی را ایجاد می کند.

در یک بررسی سه بُعدی می توان فهمید که در هر سه بُعد دارای فضاهایی است که دسترسی مسواک به این نواحی مشکل است.

این تصویر را به خاطر بسپارید. دوباره برمی گردیم.

 

تصویر کناری را می بینید. به طور معمول ما مسواک را به صورت رفت و برگشت در سطوح کناری دندان ها حرکت می دهیم که این اشتباه است. زیرا اولا در درازمدت باعث سایش روی دندان در مجاورت لثه می شود و ثانیا با پریدن پُرزهای مسواک از روی برجستگی یک دندان بر روی برجستگی دندان مجاور، عملا بین دندان ها خوب تمیز نمی شود. خوب، پس چه کار

باید کنیم؟

قبلا پیشنهاد می کردند که به جای حرکت رفت و برگشتی مسواک روی سطوح کناری دندان، این حرکت به صورت بالا و پایین باشد؛ یعنی مسواک را از سمت لثه به طرف بالا یا پایین حرکت داده و مسواک بزنیم. این کار نیز جوابگوی ما نخواهد بود.

علت هم این است که باز حاشیه مجاور بین لثه و دندان تمیز نخواهد شد.

 

چرا؟ خوب به عکس اول نگاه کنید. خود لثه یک برجستگی دارد که هر چه به سمت دندان پیش می رویم فرورفتگی ایجاد شده و به دندان ختم می شود.

دندان نیز یک قوس دارد که در وسط هایش به حداکثر بر جستگی می رسد. لذا در صورت کشیدن پُرز مسواک از پایین به بالا و برعکس، این پُرزها از روی برجستگی لثه می پَرَند و روی برجستگی دندان قرار می گیرند و عملا حاشیه ی بین دندان و لثه تمیز نمی شود. خوب چه کار باید کرد؟

به این تصویر دقت کنید و خوب گوش کنید به ادامه مبحث؟! مسواک را با یک زاویه ۴۵ درجه نسبت به محور طولی دندان بر روی شیار لثه و دندان قرار داده و مقداری به سمت پایین فشار می دهیم تا پُرزهای مسواک کاملا بین لثه و دندان و همچنین بین دندان ها فرو رود.

بعد با یک حرکت لرزشی مناسب و با دامنه ی کم مسواک را به سمت بالا حرکت می دهیم. این حرکت لرزشی محدود باید ۴-۳ دفعه تکرار شود تا تمامی سطوح غیر قابل دسترس برای مسواک تمیز گردد.

 

 

 

 

 

برای مسواک زدن سطوح داخلی دندان ها نیز مانند شکل بالا عمل می کنیم. تصویر به خوبی گویا می باشد.

 

 برای سطوحی از دندان که در قوس فک قرار دارند، باید با مانوری مناسب و چرخاندن جهت مسواک دسترسی به نواحی را که توضیح دادم، فراهم سازیم و هر چه از ناحیه ی دندان های عقب فک به سمت جلو پیش می رویم جهت مسواک را هم تغییر می دهیم، طوری که در دندان های جلو، کاملا از از پُرزهای جلویی مسواک برای تمیز کردن استفاده می کنیم.

متخصصین گفته اند که طول مدت مسواک زدن صحیح بین ۵ الی ۷ دقیقه می باشد.

چند نکته فنی در مسواک زدن

در طی مدت مطب داری متوجه شدم که بیمارانم قسمت هایی از دندان را به خوبی تمیز نمی کنند که این نواحی عبارتند از:

۱- ناحیه دندان های عقل که معمولا به دلیل حالت تهوعی که به افراد دست می دهد، کمتر این قسمت را مسواک می زنند و به همین علت، با اینکه دندان های عقل دیرتر از همه ی دندان ها در می آیند، زودتر از بقیه می پوسند.

۲- قسمت هایی که در قوس فکی قرار دارند، بخصوص از قسمت داخل. زیرا مانور دادن مسواک در این نواحی سخت است، یعنی بیمار دندان های عقبی را مسواک می زند و بعد سراغ دندان های جلویی می آید و در قوس فک ها (در ناحیه دندان نیش) کمتر دقت می کند.

۳- روی سطح زبان که حتما باید مسواک کشیده شود و لای پُرزهای زبان نیز تمیز گردد. البته این کار باید آهسته و آرام انجام شود تا به به بافت زبان آسیبی وارد نشود.

معمولا موقع مسواک زدن فکرمان جای دیگری است و به همه چیز فکر می کنیم، غیر از مسواک زدن!! اگر با حواس جمع مسواک بزنیم، موثرتر است.

سعی کنید بعد از شستن خمیر دندان، یک بار هم بدون خمیر، مسواک بزنید.